Vanilkový lusk Planifolia - Bourbon 1ks

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- Vanilkový lusk Planifolia - Bourbon 1ksSkladem 1 ks95 Kč
Vanilkový lusk Planifolia - Bourbon 1 ks
Vanilka planifolia Bourbon je nejrozšířenějším druhem vanilky hned z několika důvodů. Tento konkrétní druh vanilky se vyznačuje svojí silnou a vyváženou vůní s lahodnými tóny čokolády, ovoce a karamelu. Dokonale ovoní veškeré pokrmy, ke kterým je vanilka využívána. Je nejvhodnějším druhem vanilky pro všechny, kteří mají vysoké požadavky na kvalitu a na tradiční krémovou a sladkou chuť. Vanilkový lusk planifolia Bourbon Vám poskytne jedinečný požitek při konzumaci všech výrobků, ke kterým ho využijete.
Využití vanilky
Vanilka se používá zejména v potravinářském průmyslu, ale zároveň nabývá velké obliby a uplatnění u lidí v běžných domácnostech. V kuchyni ji často využíváme jako přísadu hlavně do sladkých jídel, především moučníků, cukroví, krémů a nákypů. Používá se při výrobě zmrzliny a čokolády, pro výrobu originálního vanilkového cukru, extraktu, soli a pudinků, ale i vanilkových sirupů, rumů, likérů, olejů a octů.
Vanilkový lusk je snadno zpracovatelnou surovinou, která při vhodném skladování vydrží i několik měsíců. Díky svému silnému aroma je z jednoho lusku možné vyrobit až 3 kilogramy skvěle ochuceného těsta.
Pozitivní účinky na lidský organismus
Vanilka neslouží jen jako skvělý pomocník v kuchyni, ale zároveň obsahuje velice důležité vitamíny a minerály, které jsou v dnešní uspěchané době často deficitní v lidském organismu. Vanilka je bohatým zdrojem sodíku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, manganu, obsahuje vitamín B, omega 3 a 6 mastné kyseliny. Navíc je bohatá i na antioxidační polyfenoly, podporuje imunitní systém a má antiseptické účinky. Působí jako afrodiziakum, způsobuje rozšíření cév a prokrvení. Zlepšuje soustředěnost a kvalitu spánku a pozitivně ovlivňuje nervový systém. Je účinným přírodním antidepresivem. Zejména její vůně je silnou zbraní proti depresivním stavům.
Věděli jste, že?
Papua Nová Guinea je největším producentem vanilkových lusků na světě. Dlouholetá tradice způsobu pěstování zaručuje vysokou kvalitu a jedinečnou chuť vanilky. Pěstování vanilky vyžaduje velmi úrodnou a dobře propustnou půdu, dostatek rozptýleného světla a teplo, které ovšem není spalující. K tomu ještě vysokou vlhkost vzduchu a častou péči pěstitelů. Vanilka rozkvétá v soukvětích, počet květů je ovšem velmi kolísavý. Vanilka se díky nedostatku specifického hmyzu musí opylovat ručně. S jistým nadhledem by se tedy dalo hovořit o botanickém asistovaném početí. Bez něj by nebylo plodů ani vůně opravdové vanilky po celém světě možné.
Jak vanilkový lusk zpracovat?
Samotné zpracování vanilkového lusku je jednoduché: lusk podélně rozřízneme na polovinu a nožem (nejlépe tupou stranou) seškrábneme dužinu se semínky.
Jak efektivně využít vanilkový lusk a získat z něj vše, co je jen možné?
Vanilkový cukr
Do vzduchotěsné nádoby vložte několik lusků vanilky a zasypte cukrem. Můžete použít cukr moučka, krupici, ale klidně i třtinový, palmový či kokosový cukr. Uzavřete a nechte alespoň týden až dva odležet. Pokud chcete proces trochu urychlit, rozmixujte krupicový nebo třtinový cukr s několika vanilkovými lusky (minimálně čtyři na kilo) a prosejte. I do tohoto cukru můžete vložit další lusky, vůně se tím bude dále zintenzivňovat. Cukr odebírejte dle
potřeby a dosypávejte novým, stejně tak přidávejte nové vanilkové lusky a ty, které se po několika měsících úplně vysuší, vyhoďte. Použití: do těsta, do krémů, na posypání cukroví.
Vanilková sůl
Použijte určitě kvalitní, vločkovou sůl, například Maldon, a opět nechte v uzavřené nádobě odležet alespoň týden až dva. Použití: na posypání čokoládových či karamelových bonbonů, do těsta, do karamelu, do rajčatových pokrmů, na pečenou podzimní zeleninu (mrkev, sladká brambora, dýně, řepa), na ryby a mořské plody.
Vanilkový rum
Základní varianta je s vodkou, která má neutrální chuť. Z vodky vám vznikne vlastně klasický vanilkový extrakt, který můžete používat při pečení místo celé vanilky. Já ještě raději vanilkové lusky házím do láhve s bílým rumem, který ale po pár dnech zhnědne a parádně se rozvoní. Dá se použít jak na pečení či ochucení krémů, tak samozřejmě i do koktejlů. Stejně tak můžete několik vyškráblých lusků hodit třeba do brandy, koňaku, whisky, pomerančového likéru, do medoviny nebo třeba do tequily. Opět platí, že čím více lusků použijete a čím déle
je necháte macerovat, tím intenzivnější vůni získáte. Použití: na dochucení krémů či ganache, do nepečeného cukroví (zlepší chuť, ale zároveň i prodlouží trvanlivost), do koktejlů.
Vanilkový prášek
Můžete použít prakticky do jakéhokoliv receptu, který vyžaduje vanilku, ať už semínka nebo extrakt. Vyškrábnuté lusky dejte do trouby vyhřáté na 70-100 stupňů a sušte, dokud nejsou lusky zcela tvrdé. Nechte vychladnout a rozmixujte na prášek. Prosejte přes jemné síto a uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Použití: kdekoliv, kde recept vyžaduje vanilku.
Skladování
Vhodné je skladování na suchém, temném místě při teplotě kolem 15°C. Neskladujte v lednici! Při správném skladování je doba minimální trvanlivosti 12 měsíců, měla by však vydržet i déle.
Upozornění pro spotřebitele
Pokud na těle lusku vysráží bílé podlouhlé krystalky, jedná se o vanilin a známku kvality produktu. Pokud postupem času vanilkové lusky vyschnou, můžeme je před použitím krátce ponořit do teplé vody, aby lusky opět změkly. Při manipulaci s luskem se nedotýkejte lusku prsty bez desinfekce alkoholem.
Baleno ve skle.
Nutriční hodnoty na 100g: | |
Energetická hodnota | 506 kJ/ 121 kcal |
Bílkoviny | 0,7 g |
Tuky | 0,7 g |
Sacharidy | 20 g |
Vláknina | 14 g |
Potřebujete poradit?
